Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Domplein 27   te Utrecht

Het hoekpand van Domplein en Wed sluit nu de rij langs het Domplein af, waarvoor in 1877 een opzet gemaakt was door architect I.H.J. van Lunteren. Alleen Domplein 27 is niet door hem uitgevoerd, het ontwerp uit 1880 is van J. Nijland. De oorspronkelijk bedoelde rij huizen langs het Wed is er nooit gekomen. De stijl van het hoekpand is minder eclecticistisch dan de rest, de invloed van de neorenaissance is hier veel groter. Wit gepleisterde elementen ontbreken hier. In plaats daarvan zorgt gele baksteen voor gekleurde accenten langs de vensters en in de segmentbogen erboven en ook in het fries dat de gevel afsluit.
De begane grond ligt wat verhoogd, waardoor de kelderlichten goed in de plint passen. Boven de begane-grondvensters zijn in baksteen driehoekige frontons uitgemetseld.
De voorgevel aan het Domplein is vijf vensterassen breed en heeft in het midden de ingang in een portiek. Vanwege de prominente ligging is de hoek het rijkste uitgevoerd. Een overhoekse, gedeeltelijk overkragende vensteras bevat op de verdieping een klein balkon tussen colonnetten en het zoldervenster is een rijke Vlaamse gevel. De gevel aan het Wed omvat maar één blinde as en daardoor lijkt het alsof er een deel gesloopt is. Toch is het gebouw zo ontworpen en de oorspronkelijk eenlaags aanbouwen laten hier ook geen ruimte voor een buurpand. De deels nog oorspronkelijke tuinmuur onttrekt een prieel uit de bouwtijd aan het oog.

Het lage dak volgt de samengestelde plattegrond, met rechts een nok loodrecht op de voorgevel en langs het Domplein een dwars geplaatste aanvulling, die het naar links uitstekende hoekgedeelte mede omvat. Alleen de steile onderschilden zijn goed te zien, de bovenschilden zijn vrij vlak. Bij de vernieuwing van de zinken dakbedekking zijn op de onderschilden wat al te nadrukkelijke roeven aangebracht. Dat geeft een merkwaardig contrast met de subtiele dakvensters met rondlichten, die geheel aansluiten bij die van de buurpanden.

Tekst: Jean Penders (10-2010). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders